vocabulari 1r trimestre

Fotograma: és el resultat de l’exposició a la llum (ampliadora sense negatiu) d’objectes opacs o semitransparents situats sobre un paper fotogràfic que una vegada processats representarà formes més o menys blanques sobre fondo negre.

El laboratori: és un espai tancat que ha de poder permanèixer completament a les bosques. Generalment els materials fotogràfics són sensibles a la llum blava i ultraviolada. La llum vermella i groga no els afecta, per això l’incidència, per mínima que sigui, de qualsevol tipus de llum que normalment utilitzem afectarà als materials i pot velar el resultat. Per poder treballar còmodament al laboratori s’hi instal.len punts de llum vermells de baixa intensitat que perpetran que puguem veuren-s’hi, però que no afectaran al paper sensible.

Revelador: ennergeix les parts afectades per la llum. Transforma les molècules de sals de plata en plata metàl.lica negra. Per tant, fa aparèixer la imatge latent del material sensible.

Bany d’atur: és àcid ascètic. Atura l’acció del revelador I impedeix que la imatge es continuï revelant i ennegrint.

Fixador: transforma halurs de plata que no han estat afectats per la llum en sals solubles. Així el paper perd la sensibilitat que encara té i la imatge es fa estable. Si no es fixés la imatge el paper continuaria essent sensible i quan li toqués la llum s’aniria enfosquint..

Llum inactínica:És una llum de baixa intensitat que no vela els materials fotogràfics.

Heliografía:procés fotogràfic que consisteix en la utilització d’una càmara obscura i un suport sensibilitzat i una exposició a la llum.

Calotip:mètode produiex una imatge en negatiui està basat en un paper sensibilitzat amb nitrat de plata i àcid gàlic que después de ser exposat a la llum és revelat amb substàncies químiques.

Daguerreotip:Procediment que requeria una planxa de nitrat de plata que s’extenia sobre una base calenta, rellevada amb vapor de mercuri.

Llum inactínica:És una llum de baixa intensitat que no vela els materials fotogràfics.

Heliografía:procés fotogràfic que consisteix en la utilització d’una càmara obscura i un suport sensibilitzat i una exposició a la llum.

 Positivat:Esposar la imatge en negatiu a sobre del paper fotogràfic de manera que s’invertirà la imatge.

 Solaritzar:consisteix en fer un fotograma, posar-lo al revelador i col·locar-lo amb la cuneta i el líquid a l’ampliadora i deixar que incideixi la llum mentres es revela.

 Blanqueig:agafar un fotograma i pintar amb un pinzell amb el líquid blanquijador.

 Zona seca:zona on hi ha les ampliadores i no es treballa amb líquid de revelat.

Zona humida:on es manipulen les substàncies químiques amb el procés de revelat.

Imatge estàtica: És una sola imatge que es pot definir pels trets següents: no té moviment i es fixa i immòbil.

Pel·lícula fotogràfica: Material fotogràfic, presentat en forma de cinta o de full, constituït per una base o suport de material flexible, transparent i resistent, recobert d'una emulsió fotosensible en la qual són impressionades imatges fotogràfiques o cinematogràfiques.

Sandvitx: els fotogrames es fan sense càmera, col·locant objectes sobre un material sensible (paper) i fent una exposició amb l'ampliadora. Els objectes opacs quedaran registrats nítidament i els semitransparents en una escala de grisos que varia segons la opacitat de l'objecte.

Virat: es blanqueja la còpia i després es renta, es torna a enfosquir en una solució que forma una imatge calorejada.

Absorció: Absorbir part de la llum que reben. Un objecte blanc no absorbeix cap radiació visible mentre que un negre les absorbeix totes.

Ampliadora: Aparell per a obtenir, mitjançant projecció, proves positives de dimensions superiors al negatiu original.

Diafragma: Obertura per on entra la llum en una càmera fotogràfica o bé filmadora i que és regulable a voluntat.

Mapa de bits:els fitxers de mapes de bits de les imatges estan formades per un mosiac de peces de colors.

Absorció: Absorbir part de la llum que reben. Un objecte blanc no absorbeix cap radiació visible mentre que un negre les absorbeix totes.

Pla: Unitat fílmica que comprèn un conjunt de fotogrames corresponents a una sola filmació estàtica.

Enquadrament: Fragment de la composició inicial que hom ha escollit per fer una nova fotografia, en la qual prescindeix dels detalls de poc interès.

Fotomuntatge: Fotografia composta obtinguda retallant i enganxant juntes diverses fotografies o parts de fotografies per tal d'aconseguir un efecte determinat.

Format: diferents formats pel mapa de bits (.JPEG, .GIF, .TIFF, .BMP, .PSP, PSD,...). Cada format té unes característiques específiques i es donen per determinats usos. N’hi ha que comprimeixen les imatges i n’hi ha que no.