La seva cova va ser ocupada pels Solutrense des dels 18000 fins els 14000 a.C. Entre els anys 14000 i 12000 a.C no hi ha restes humanes ja que va ser una època molt dura en la glaciació i va ser ocupada per l'ós de les cavernes. El 12000 a.C, l'ós de les cavernes a desaparèixer i posteriorment van aparèixer els magdalenienses, fins que el 8000 a.C, va haver un derrumbament i l'entrada de la cova va quedar tancada.

Actualment, són les coves més importants i famoses del Paleolític a nivell mundial. La cova de Altamira ha estat de- clarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i és una de les joies més importants de Cantàbria i, probablement d'Espanya, donat el seu reconeixement.


Són admirables les postures dels bisonts, encongits, saltant o en peus, proves latents del magistral expressionisme paleolític. Destaca també la "Gran Cérvola", la major figura pintada en la cova, amb 2,25 metres de longitud.La cova té un desenvolupament longitudinal de 270 metres i nombrosos gravats al llarg del seu recorregut. Alguns d'ells, són fins i tot més antics, atès que les pintures vermelles poden adscriure's al període solutrense, fa uns 20.000 anys. També trobem un important jaciment arqueològic en el vestíbul.
Finalment, la zona més estreta i baixa de la cova, a manera de corredor, es denomina "la cua". És aquí on es concentren una sèrie de signes negres, que s'assemblen a sostres de fusta o a paranys de caça. La seva visita està restringida a 9.000 persones a l'any per motius de conservació.

En aquesta exposició es pot trobar informació sobre tots els aspectes relacionats amb la prehistòria: des dels diferents mètodes per reconstruir el passats, l'evolució dels Homo,la vestimenta,l'alimentació o els estris que utiltzaven.

També hi ha una reproducció de les veritables coves d'Altamira, amb una escena cotidiana d'aquella època, procediment d'una excavació arqueològica, passos que seguien per fer un dibuix a la roca de la cova i per finalitzar rèpliques dels dibuixos d'Altamira: en el seu sostre es representen molts animals, destacant els bisonts, acompanyats dels cavalls, cérvols, etc. efectuats amb tècniques diverses(gravat, silueta, pintat, raspat i efectes d'ombreig, aprofitant sempre el relleu del sostre per a expressar major realisme a la figura) que donen com resultat una composició de gran moviment i bellesa, única en el paleolític. La seva realització data de fa 14.000 anys. La pintura està feta amb ocre natural de color sagnant i el contorn de les figures amb línies negres de carbó vegetal.

Les coves d'Altamira estan situades al centre de la banda litoral cantàbrica a mig camí entre la costa i le valls d'interior. Va ser descoberta per Marcelino Sanz i Sautola el 1879.El seu descobriment fa 120 anys, va suscitar una forta polèmica entre els arqueòlegs per l'autenticitat de les mateixes, ja que no creien capaces als homes prehistòrics de realitzar unes pintures tan perfectes.

COVES D'ALTAMIRA