PRÀCTICA: Anem a navegar?



 

ACTIVITAT INICIAL: Anem a navegar?


1. La península Ibèrica i, més concretament, el territori de Catalunya ha estat sempre una cruïlla per on han passat la major part de les cultures i ètnies al llarg de la història.

Dels primers pobles en arribar van ser els fenicis i els grecs, gràcies als seus coneixements en navegació.

Imagineu que sou uns joves que heu entrat com ajudants de pilots en el vaixell d’un comerciant fenici de Tir. Per poder aconseguir el treball primer heu de demostrar que sabeu equilibrar la càrrega dins la barca i navegar sense enfonsar-vos. Practiqueu totes dues proves i un cop finalitzades amb èxit, escriviu cinc conclusions a les quals hàgiu arribat després de fer les pràctiques de navegació.


navegants

2. El capità del vaixell ara us proposa un problema:

“ Nosaltres, els fenicis, amb els nostres vaixells arribem a una velocitat de 5 nusos/h, per la qual cosa, navegant tot el dia, poden fer unes 400 milles cada quatre dies. Si cada set dies de navegació hem de parar un dia per a carregar provisions, quant de temps trigarem en fer el viatge fins a la colònia de Gades (Cádiz) en la llunyana península ibèrica?”

Carai!, en aquella època devia ser molt difícil resoldre el problema amb les eines tan precàries que tenien, guiant-se pel sol i l’estrella polar i coneixent molt bé el mar, els vents i les corrents marítimes. Però ara, per sort, tenim eines que ens poden ajudar:

Per transformar els nusos i les milles, podeu utilitzar aquesta pàgina:

http://www.mantenimientomundial.com/sites/mmnew/her/calculos/conversor1.asp

Per calcular la distància haureu d’anar al Google Earth i utilitzant el regle, en la seva versió ruta, i podreu calcular la distància quilomètrica entre Tir i Gades. Això sí, fent navegació de cabotatge, és a dir, arran de costa, però sense embarrancar. Finalment escriureu el procés seguit per calcular i el resultat.


google_ear4th