Latència

Icona iDevice

En els programes d'edició i reproducció musical acostuma a aparèixer el concepte de latència.

La latència és el temps que triga l'ordinador a donar una resposta. Traduït en termes de MIDI això serà:

  • El temps entre que l'ordinador llegeix una nota d'una partitura i la sents. En aquest cas la latència pot ser relativament gran.
  • El temps entre que l'ordinador rep una nota d'un teclat musical i la sents. Aquí la latència ha de ser el més petita possible, ja que no pots tenir cap lapse de temps entre l'acte de prémer el teclat musical i escoltar el so produït.

La latència depèn de la potència de l'ordinador, del programari i de com configuris les opcions de mostreig del so.

A les proves que s'han fet amb els miniportàtils uns bons valors per al mostreig de so semblen ser:

  • Freqüència de mostratge o velocitat de mostra del so (http://ca.wikipedia.org/wiki/Freq%C3%BC%C3%A8ncia_de_mostratge). En anglès se'n diu Sample Rate i el valor més estàndard és de 44.100 mostres/segon. Determina la qualitat del so. Així, 44.100 mostres/segon és qualitat CD.
  • Mida de la memòria intermèdia. En anglès se'n diu Buffer Size (Qsynth) o Frames/Period (JACK). La memòria intermèdia (buffer) guarda temporalment mostres de so perquè l'ordinador les vagi processant i no hi hagi talls. Quan més gran és el buffer menys possibilitats de tall però més latència. Es mesura en mostres que caben en el buffer.
  • Quantitat de memòries intermèdies. En anglès, Buffer Count (Qsynth) o Periods/Buffer (JACK). Com a mínim serà de 2, ja que necessites un buffer d'entrada de so i un de sortida. Aquest valor convé augmentar-lo quan es fan servir moltes aplicacions de so de forma simultània.
JACK
Qsynth

Llavors, la latència (teòrica) es pot determinar per:

que, amb l'exemple és:

 

Latència, JACK i Qsynth

Segons documentació consultada quan Qsynth treballa a través de JACK fa servir els valors de latència configurats a JACK. És lògic que sigui així però no s'ha pogut comprovar per la poca potència dels miniportàtils.


31-ago-2011. Llicenciat sota Creative Commons BY-NC-SA http://cat.creativecommons.org/llicencia/