Parc en miniatura
Principal Amunt Savonius senzill Multipala senzill Aerogenerador petit Panèmona gran Parc en miniatura En altres Centres

El Parc Eòlic en Miniatura (PEM) de l'Institut Celestí Bellera (Granollers) ha estat realitzat per alumnes de la UAC de 3r d'ESO durant el curs 2000-2001.

Està format per 10 aerogeneradors petits del tipus Savonius, disposats sobre una estructura d'acer amb peus de morter, separats cadascun d'ells per uns 40 cm.

El PEM està situat en el mateix terrat que la panèmona gran realitzada durant el curs 1999-2000. Si viatgeu en tren per la línia Barcelona - Girona podreu veure el conjunt. És a uns 500 metres de Granollers-Centre.


Parc Eòlic en Miniatura construït a l'Institut Celestí Bellera (Granollers)
La potència de cada aerogenerador és de l'ordre de 100 mWatt. Cadascun d'ells està connectat a un plafó de díodes LED, situat a l'interior d'una aula. D'aquesta manera els díodes estan col·locats en un lloc amb menys lluminositat i a recer.


Detall del plafó de díodes LED, situat a l'interior d'una aula


La proximitat de la panèmona permet comparar tipus de molins
El PEM permet que l'alumnat del Centre vegi la conversió de l'energia del vent (eòlica) en energia elèctrica. Amb el PEM es pot observar també la variabilitat del vent en espais molt propers, ja que cada aerogenerador funciona al seu ritme. Per tant, és fàcil veure'n girar només alguns mentre d'altres no ho fan. Aquest és un fet observable en qualsevol parc eòlic real.

Degut a la geometria dels aerogeneradors Savonius també resulta curiós veure aquests molins a girar en sentits diferents, cosa impossible en la panèmona gran situada al seu costat.

A nivell constructiu s'ha modificat l'aerogenerador petit posant-hi un eix d'alumini amb un extrem cònic (obtingut amb el torn de l'Aula de Tecnologia). D'aquesta manera s'espera una major durada que amb l'eix de fusta de faig proposat originàriament.

A l'igual que en el projecte de la panèmona gran, s'han hagut de seleccionar materials capaços de suportar la intempèrie o bé protegir-los adequadament:

Vernís especial per a exteriors per a les bases de fusta de pi.
Antioxidant per a l'estructura d'acer.
Macarró termoretràctil per a les connexions.

Amb aquest projecte, l'alumnat de la UAC de 3r d'ESO ha pogut treballar les energies renovables, aprofundir els seus coneixements d'electricitat, de materials, fer un treball individual-grupal i de projecció envers la resta del Centre.


Els aerogeneradors més en detall

Galeria (més fotografies, vídeo i nota de premsa)

Fés clic sobre la miniatura per veure la fotografia en el seu tamany original.
Pots guardar les fotografies clicant amb el botó dret sobre elles. Se t'obrirà un menú on tindràs l'opció d'Anomenar i desar la imatge. Pots fer-ne un ús lliure sempre en en citis la font i no sigui en activitats lucratives.
Clica aquí si vols veure un vídeo del parc eòlic
El parc a El 9 Nou (edició Vallès Oriental)
 

E-mail
Darrera actualització
el 03-07-2001

Cerca a Bellera