Antic poble i actual barri (116 m alt) de Granollers (Vallés oriental), que formà municipi independent fins el 1928, situat a l’esquerra del Congost, aigua avall de la ciutat.

Palou és citat l’any 924 com a palatiolo. El nucli primitiu és centrat per l’església parroquial de Sant Julià, consagrada el 1103. El lloc és esmentat ja el 955, i l’antic castell de Palou fou propietat de l’ordre dels templers. L’església actual, reformada avançat el segle XVI és un edifici gòtic tardà, d’una sola nau amb volta de creueria i capelles laterals.

El terme parroquial de Palou tenia trenta famílies entre els anys 1413 i 1421 i es caracteritzava per una població disseminada. Les cases de pagès, en alguns casos agrupades en petits veinats, se situen a la plana del Congost i a les serres que l’envolten; entre elles cal citar Can Bassa (1644) i la Torre de les Aigües (documentada ja al s. XIV).

Fusionat amb Granollers el dia 1 de gener de 1928, aportà molt territori al reduït terme de la ciutat i es va convertir en àrea d'expansió urbana i indústrial tot i mantenir durant molts anys l'activitat agrícola i ramadera.

Font: www.enciclopèdia .cat

VEURE PLÀNOL

vinyes can bassa església
Autor desconegut. Fons Ajuntament de Granollers. AMGr-Arxiu d'imatges Masia Can Bassa. Lluís Diumaró. 1974. Col·lecció Ajuntament de Granollers. AMGr- Arxiu d'imatges.
Església de Sant Julià de Palou