El lleó

és el rei dels mandrosos i dorm de 10 a 15 hores al dia

El lleó és el més sociable de tots els felins. Viu en grups de 6 a 30 individus, que comprenen principalment les lleones i els seus cadells, i un o dos mascles adults que vetllen per la seguretat del grup i n'asseguren la reproducció.

Cada grup ocupa un territori particular que pot arribar a abarcar els 250 km2. Per avisar de la seva presència el lleó fa servir el seu conegut rugit, que de fet és una demarcació territorial ja que el vent favorable li permet que s'escolti fins a uns 8 km de distància.

Antigament, la seva àrea de distribució geogràfica abastava bona part del sud d'Àsia fins a l´Índia i tot l'Àfrica. Avui dia, però, les seves poblacions han estat eliminades de gran part d'aquesta zona originària, i estan relegades tan sols a l´Àfrica central, oriental i del sud. Del lleó asiàtic, en greu perill d'extinció, resta només una petita població al bosc del Gir, al nord-oest de l´Índia.

El lleó mascle no caça. A pesar de ser un dels grans mamífers carnívors, deixa aquesta tasca a les femelles, que són més actives i més agressives que ell, i maten les preses asfixiant-les d'una queixalada al coll. Les diverses lleones del grup s'encarreguen, també, dels cadells en comunitat i els petits mamen indistintament de qualsevol femella. El paper del mascle es limita a vetllar pel grup, cosa sovint difícil. Quan es presenta un mascle solitari, el propietari del territori el fa fora sense pietat; sovint acaben barallant-se i el vençut acaba morint, tard o d'hora, de les ferides.

El lleó mascle té ben guanyat, sens dubte, el rècord de mandrositat entre els grans mamífers. Estudis molt recents permeten demostrar que un mascle adult reposa 20 de cada 24 hores. Al llarg de tres setmanes d'observacions, s'ha pogut establir que un lleó només havia menjat set vegades, sense caçar mai. És una fera que pot fer dejuni tota una setmana sense patir cap mal, però, quan en té l'oportunitat, pot arribar a empassar 40 kilos de carn en un sol àpat.

Glossari

Fitxa tècnica

 

inici