La Guerra Civil Espanyola: escenari dels enfrontaments ideològics de la societat d’entreguerres i camp de proves de la Segona Guerra Mundial.

El darrer dia 1 de Març, el nostre alumnat de primer de Batxillerat Social i Humanístic va visitar el Museu Històric de la Batalla de l’Ebre al poble de Faió (Saragossa) i el poble de Corbera d’Ebre (Terra Alta), amb la intenció de fer un tastet pels escenaris de la Batalla de l’Ebre, durant la Guerra Civil Espanyola.

Terra Alta i Terres de l’Ebre constitueixen dos dels escenaris clau per entendre l’evolució del conflicte a Catalunya i la resolució de la guerra. Malgrat la seva importància, aquests espais geogràfics romanen però desconeguts i aïllats del nostre espai de coneixement. Conèixer i reconèixer aquestes terres va suposar una oportunitat per al nostre alumnat no sols per conèixer nous espais de la cultura i geografia catalana, sinó també per desenvolupar un aprenentatge d’allò més significatiu pel que fa a la realitat de la societat d’entreguerres.

Realitzar l’estudi d’una època històrica que els hi és llunyana, d’un territori que els hi és estranger a través  d’un exemple paradigmàtic i proper, els va facilitar la tasca de situar-se, de viure, de prendre consciència de la complexitat dels enfrontaments que pertoquen a aquesta època. Submergir-se en la memòria històrica és el primer pas per no repetir els errors del passat:

“El poble que no coneix la seva història està condemnat a repetir-la” (Confuci)