Dia 1
Bona tarda,
Ja som a Itàlia! Avui ens hem llevat molt d’hora per enlairar-nos a les 6 del matí; però ningú ho diria… tots teníem molta energia, segurament perquè els nervis ens feien estar en alerta. Tot i que el vol ha estat molt breu, hem pogut dormir una estoneta.
A les 7:20 ja érem a Torí baixant de l’avió. Hem recollit les maletes i hem passat una bona estona a l’aeroport ja que el tren cap a Racconigi era a les 10:00. Tanmateix, no hem perdut el temps: hem esmorzat, hem anat al super, hem après els números en italià…
Al tren els nervis eren més evidents, faltava menys d’una hora per trobar-nos amb les famílies. A les 11:10 hem arribat a l’estació de Racconigi on ens esperaven les famílies i cadascú ha anat cap a casa seva.
Sabem que estan tots bé i a la tarda alguns han anat a Cuneo (capital de la província) on es celebra la festa de la castanya i altres a Saluzzo.
Segurament aquesta nit dormirem ben plans.
Fins demà!
Dia 2
Bona nit,
Avui ha estat el primer dia d’activitats. Ens hem trobat a les 9 a l’escola de Moretta i hem anat a la sala d’actes municipal on ens esperaven tots els alumnes i professors de l’escola, l’ambaixadora Erasmus, l’alcalde del poble, el regidor d’educació… Un gran esdeveniment!! Els 300 alumnes a l’una han tocat amb les flautes i cantat diferents himnes, entre ells el de la Unió Europea. Ha estat tota una experiència! Els nostres alumnes han estat molt valent sortint davant de tothom i presentant la nostra escola, ciutat i país.
Després hem anat a l’escola d’infantil on els alumnes de P4 ens han convidat a cantar i ballar cançons en italià i anglès amb ells. També ens han rebut de manera efusiva a l’escola de primària i hem jugat amb ells a descobrir l’escola. A quarts de dues hem gaudit d’un bon dinar (pasta al pomodoro e uova sode) a la cantina.
El temps no ens ha permès fer l’activitat de descoberta de Moretta a la tarda, ha plogut bastant. Tanmateix, les professores italianes han reorganitzat la tarda ràpidament fent grupets per jugar a jocs de taula i després activitats una mica més físiques al gimnàs de l’escola. Hem acabat el dia amb un típic berenar italià: pa amb Nutella.
Demà ens espera un dia dedicat a la cuina!
Fins demà,
Alicia i Deborah
Dia 3
Bona nit,
avui ha estat una jornada molt profitosa, interessant i assolellada. Hem sortit aquest matí de l’escola de Scarnafigi, a les 9:00 i hem anat a una fàbrica productora i distribuïdora de moltes varietats de fruita, des d’allà s’envia fruita a tot el món. Ha estat molt interessant veure com se seleccionen les pomes per mides i color mitjançant IA. Al final de la visita hem pogut tastar pomes vermelles o verdes al gust de cadascú.
D’allà, ens ha portat a un centre de recerca AGRION on s’investiguen possibles millores per l’agricultura dels arbres fruiters per exemple, donar a cada planta només l’aigua que necessita per no malbaratar-la.
Els alumnes han fet un taller on havien d’observar diferents insectes pol·linitzadors (bio blitz). També els han explicat que estaven investigant el comportament de les abelles en una zona rica en arbres fruiters. També han pogut saber com funciona un rusc, quins productes ens proporcionen les abelles i com d’agraïts hem d’estar del fet que gràcies en aquests insectes pol·linitzadors podem gaudir de fruites i verdures cada dia a taula.
Finalment, han pogut fabricar una espelma amb cera d’abelles.
Hem dinat plegats i hem marxat cap a casa.
Fins demà,
Deborah i Alicia
Dia 4
Bond nit,
Avui, hem gaudit d’un altre dia assolellat. La jornada ha començat a una fàbrica de formatge, ens han explicat com guarden, conserven i empaqueten els formatges de la zona i ens han convidat a tastar totes les varietats que fabriquen dels més tendres al més madurats, de com a mínim setze mesos de maduració. Tots sense conservants. No cal dir que aquest ha estat el moment que els alumnes han apreciat més. És curiós com cadascú tenia el seu preferit.
Ens ha vingut a buscar un minibús molt divertit, sembla que és el que es fa servir per transportar els alumnes de primària i tots els seients eren a mida de nens.
Després, hem anat a una masia on han recuperat el cultiu de blats antics que ja no es cultivaven i ara, en fan farines, pasta, galetes, polenta, etc. Allà hem fet un taller de cuina i un cartell publicitari.
Els alumnes han pogut cuinar una pizza i una focaccia que després s’han endut a casa. Al taller de publicitat han escollit un eslògan amb relació a l’alimentació saludable. Mentre s’esperaven per dinar s’han inventat jocs i han jugat plegats, sense pantalles. Després han menjat pizza, focaccia i galetes preparades amb aquestes farines, a cor que vols.
Més tard, han presentat els cartells publicitaris que havien elaborat i s’ha escollit el guanyador. Els pares han vingut a buscar-los allà mateix i sembla que tenien plans per aquesta tarda, demà ens ho explicaran.
Fins demà!
Deborah i Alicia
Dia 5
Bona nit,
Avui ha estat un dia llarg i intens. A les 8 hem agafat l’autobús de línia per anar a Torino i hi hem arribat cap a les 9. El temps no ens acompanyava, de fet, hem entès com és la tardor i l’hivern al Piemonte: núvols, molta boira i sovint pluja. Afortunadament, Torino és una de les ciutats al món amb més pòrtics, en té més de vuit quilòmetres; avui hem descobert la seva utilitat: com passejar tranquil·lament per una ciutat sense paraigües mentre plou!
Hem visitat una miqueta el centre de la ciutat amb les professores d’art de l’escola i hem anat cap al Museu del Cinema. Quina meravella descobrir com s’ha anat desenvolupant aquest art al llarg del temps! El museu es troba en un edifici emblemàtic de Torino (construït inicialment com a Sinagoga): la Mole Antonelliana. En acabar la visita guiada hem pogut pujar a la Mole i veure les vistes de la ciutat tota emboirada.
Després hem passejat novament pel centre de la ciutat i hem aprofitat per compra records, sobretot els bombons típics de la ciutat: Gianduiotti. Al Museu de la xocolata, on hem anat més tard, hem descobert que aquesta deliciosa barreja de xocolata i avellanes que trobem en aquests bombons i a la Nutella, que també és de la zona, va sorgir perquè durant una època escassejava el cacau i el van barrejar amb les avellanes ja que triturades tenien un color i una textura semblant. La visita a aquest museu ha estat molt interactiva i hem après molt sobre l’elaboració del cacau i hem tastat diferents tipus de xocolata!
Abans del museu, hem dinat al Mc***Bun, un Slowfastfood. És a dir, un fast food però amb productes de proximitat i tradicionals. Ni tan sols venen Coca-cola, hi ha Molecola, la Coca-cola del Piemonte. Hem menjat una hamburguesa amb carn de la zona i un enciam i tomàquet de kilòmetre zero.
Cap a quarts de sis hem agafat el metro per anar a la parada de l’autobús i tornar cap a Moretta. Comencem a estar tristos perquè demà és l’últim dia d’estar tots junts.
Alicia i Deborah
Dia 6
Bona nit,
Avui, el sol ha lluït tot el dia, hem tingut una vista privilegiada del Monviso i dels Alps, espectaculars!
Ens hem dividit per anar a les dues sedes de l’escola, la meitat a Scarnafigi i l’altra meitat a Moretta. Hem fet taller tot el matí, tots molt interessants. A Moretta, hem començat amb música, percussió amb el cos, després un taller d’educació física amb un torneig de jocs amb pilota, un taller de pop-up amb les fotos de la setmana, una classe d’anglès amb una llegenda i una Kahoot i diversos tallers artístics. A Scarnafigi, hem dissenyat uns clauers en 3D, hem fet unes pintures amb elements culinaris: cafè, cúrcuma, arròs, pebre vermell, etc. També experiments de laboratoris per identificar els nutrients, ens hem inspirat en quadres per crear unes torrades i hem fet jocs esportius.
Després, els alumnes han marxat a casa a dinar en família i a preparar-se per la festa d’aquest vespre.
Les famílies han preparat un sopar molt variat i típic. Després de sopar, han ballat i han plorat perquè es trobaran a faltar.
Ha estat un intercanvi molt maco, els alumnes s’han barrejat i han interactuat molt entre ells.
També se n’han fet ressó a la premsa local: https://www.corrieredisaluzzo.it/nws/42435/2025/10/20/Pianura/Accolta-la-delegazione-proveniente-da-Granollers
Fins demà,
Deborah i Alicia













































