El passat 30 d’abril de 2025, quatre representants de l’Institut Celestí Bellera van participar en el “Taller sobre aigua regenerada: resiliència d’una infraestructura crítica davant el canvi climàtic”, organitzat per l’Ajuntament de Granollers en el marc del projecte europeu MED-IREN.

Hi van assistir dues docents del nucli impulsor STEAM del centre, Íngrid Nicolau i Nora Planas, juntament amb dos alumnes, Rocío Medel i Albert Martín, que a l’ESO ja havien participat activament en projectes ambientals com Interlace —on van dissenyar propostes basades en la natura per mitigar els efectes del canvi climàtic a l’entorn de Can Bassa, utilitzant Minecraft com a eina de representació— i Projecte Rius, una iniciativa de ciència ciutadana centrada en l’anàlisi biològic i fisicoquímic de la qualitat ambiental del riu, en el seu cas el riu Congost. Actualment, aquests alumnes estan desenvolupant el seu Treball de Recerca (TDR) també centrat en el riu Congost.

El projecte MED-IREN (Mediterranean Resilient Infrastructure) és una iniciativa internacional finançada amb fons europeus que té com a objectiu millorar la resiliència de les infraestructures locals davant els fenòmens climàtics extrems que afecten especialment l’àrea mediterrània. A través de la col·laboració entre administracions públiques, entitats ambientals, centres educatius i altres agents del territori, el projecte busca identificar estratègies per adaptar i protegir serveis essencials com el subministrament d’aigua, energia o transport.

En el cas de Granollers, el taller va centrar-se en la gestió de l’aigua regenerada, prenent com a referència la infraestructura i les actuacions del Consorci Besòs Tordera. La sessió va reunir representants d’institucions i entitats vinculades al cicle de l’aigua i va incloure dues taules rodones i una sessió de conclusions participatives.

Durant la jornada es van debatre les variables clau per a la presa de decisions sobre l’ús de l’aigua regenerada, un recurs cada cop més valuós en contextos de sequera i canvi climàtic. Actualment, el 95% d’aquesta aigua es retorna al riu, mentre que un 5% s’utilitza per alimentar l’aiguamoll de Can Cabanyes (amb una extensió de 7 hectàrees) i un percentatge molt petit es destina a usos urbans. Està prevista una ampliació de 8 hectàrees més de l’aiguamoll, així com l’increment dels usos urbans de l’aigua regenerada, amb l’objectiu de fomentar una gestió més sostenible i resilient dels recursos hídrics a la ciutat.

La participació de l’Institut Celestí Bellera en aquest taller exemplifica el compromís del centre amb l’educació ambiental i amb la vinculació activa als projectes locals i internacionals que promouen una consciència crítica i compromesa amb els reptes ambientals globals.

Entrades recents de Batxillerat