El passat 7 de maig els alumnes del Taller de Ciències en Anglès de 1r i 2n d’ESO van anar a la zona de Can Cabanyes, al riu Congost, a fer un estudi sobre la presència de plàstic al riu.

Aquest estudi s’emmarca dins un projecte de Ciència Ciutadana anomenat Pescadors de Plàstic, que té com a objectiu estudiar la presència de contaminació per plàstics als nostres rius i el seu transport fins al mar. Tots els resultats obtinguts s’han enviat a la universitat de Vic, que coordina el projecte.

En resum, hem trobat pocs plàstics flotant i microplàstics a l’aigua. On hem trobat més quantitat de plàstic és a la riba, on són aproximadament un 35% dels residus trobats. El residu més abundant són les tovalloletes.

El riu Congost
Can Cabanyes

Les tovalloletes provenen majoritàriament dels sobreeixidors d’aigües residuals, per tant, són tovalloletes que la gent llença al lavabo i després el sistema de depuració no és capaç de gestionar, especialment quan hi ha grans tempestes, i acaben al riu. Pel que fa als plàstics, la majoria són plàstics d’un sol ús, creiem que provenen del que la gent llença a terra i acaba anant al riu.

Creiem que és important reflexionar sobre el que li estem fent al riu i que la solució comença per deixar de contaminar nosaltres mateixos, no llençar deixalles a terra ni utilitzar el lavabo de paperera.

Entrades recents de l’institut