Les teories serveixen per satisfer la necessitat humana d'aportar explicacions de la nostra existència com individus i com espècie.

Una teoria:
-descriu
-explica
-prediu
-controla

L'objectiu de la teoria és fer coherent el que d'una altra forma apareixeria com un conjunt de fets desconnectats. A través de la teoria traiem lliçons que ens permeten aplicar-les a situacions noves.
La paraula teoria també té un altre significat: especulació que no ha estat comprovada.

Models teòrics: Conjunts de supòsits, conceptes i proposicions interrelacionats de forma laxa que configuren una visió del món. Per exemple, les perspectives teòriques /el funcionalisme, la teoria del conflicte, l'evolucionisme, sorgits entorn de l'Antropologia o el conductisme, l'estructuralisme o la teoria psicodinàmica en psicologia.
La importància d'aquests marcs conceptuals radica en la influència que exerceixen, en la manera com perceben els científics la realitat segons s'identifiquen amb un o altre model.
Una teoria descriu explica, gràficament o narrativament els principals aspectes que seran objecte d'estudi en una investigació qualitativa, així com les possibles relacions que existeixen entre ells.
Grans Teories: Són aquelles que descriuen, prediuen i expliquen de manera exhaustiva grans categories de fenòmens. Per ex. la teoria de la gravetat de NEWTON
Teories formals. Conjunts de proposicions interrelacionades amb l'objectiu d'explicar una classe abstracta de comportaments humans. Per exemple: les teories de l'aprenentatge.
Teories substantives. Proposicions o conceptes interrelacionats que se centren en determinats aspectes.
Darrera modificació: dimecres, 31 d’agost 2016, 18:07