Direcció del vent
Principal Amunt Direcció del vent Velocitat del vent

La direcció del vent és determinada fàcilment per mitjà del penell. Hom pren com a direcció del vent aquella d’on procedeix. Generalment són utilitzats els punts cardinals. Així, doncs, un vent de l’est vol dir que ve de l’est i es dirigeix cap a l’oest.
És corrent, en els distints països, de denominar amb noms concrets els vents que bufen dels punts cardinals. Als Països Catalans els vents són coneguts amb els següents noms: tramuntana el vent del nord, gregal el del nord-est, llevant el de l’est, xaloc el del sud-est, migjorn el del sud, llebeig (o garbí) el del sud-oest, ponent el de l’oest i mestral el del nord-oest. En meteorologia hom sol expressar la direcció dels vents amb major exactitud en graus, de tal manera que, per conveni, 90°, 180°, 270° i 360° són, respectivament, est, sud, oest i nord. 0° només és utilitzat per a indicar calma.

Informació extreta de l'Enciclopèdi@ A V U I


El penell més gran del món, al Canadà

Els nostres vents


Rosa dels vents extreta de www.am.ub.es

 

L'anemoscopi

A les autopistes hauràs pogut observar uns màstils amb unes bosses a l'extrem que indiquen la direcció del vent. Es tracta d'un tipus de penell anomenat anemoscopi. Aquest aparell de mesura també permet percebre la intensitat del vent, segons el grau d'inclinació de la bossa.

 

E-mail
Darrera actualització
el 03-07-2001

Cerca a Bellera