Molins de torre
Principal Amunt Molins verticals Molins de torre Molins multipala

Quan penses en molins segurament et ve al cap la imatge dels molins de torre.

És més, se'ns fa difícil imaginar alguns països,  com Holanda o La Manxa, sense aquests molins.

Podem dir, doncs, que per als europeus, es tracta del nostre molí tradicional, utilitzat preferentment per a moldre gra (obtenció de farina) o bombejar aigua.

Podem considerar els molins de torre com d'eix horitzontal, tot i que aquest té una certa inclinació. Això fa que necessitin estar encarats al vent. 


Molí de torre. El Perelló (Baix Ebre)
Clica aquí per veure més fotografies de molins de torre

Aquesta orientació la realitza el moliner, de forma manual, mitjançant un mecanisme que permet fer girar part del molí i, en alguns casos, tot ell.

La transformació de l'energia eòlica en energia mecànica es realitza mitjançant una hèlix formada per un conjunt de pals que s'entrecreuen en l'eix de gir. Aquests pals, anomenats aspes, tenen una estructura en forma de malla la qual permet col·locar-hi un teixit a modus de vela. D'aquesta forma s'obtenen unes pales que reben l'energia del vent. Normalment s'utilitzen quatre o més pales, disposades de forma guerxa per tal d'obtenir l'hèlix. En vent provoca el que s'anomena una empenta ascensional que fa elevar la pala, provocant el gir de l'hèlix.


Aspes d'un molí. Millennium Green - Windmills And How They Work

L'estructura dels primers molins de torre era a base de posts de fusta per tal de facilitar el gir de tot el molí. Això els feia fràgils a les fortes ventades.

Un altre inconvenient desl primers molins era que calia plegar i desplegar les veles aturant el molí. Aquesta operació, també usada en els vaixells de vela, per tal de disminuir o augmentar la resistència al vent, era complicada.

Mica en mica evolucionà la tècnica i apareixeren mecanismes de desplegat i plegat de les veles. Una altra solució adoptada per regular el cabal de vent fou l'ús de persianes de llibret (llistons plans de fusta, inclinables gràcies a un mecanisme).

Pel que fa al cos del molí, es passà a estructures fixes, de fusta, de pedra o d'obra, i s'adoptà el clàssic barret giratori.


Molí de posts

Molí holandès on es pot veure el
mecanisme per girar-ne el barret

Gràfic d'un sistema de tres molins de vent per assecar
un pòlder (terreny guanyat a la mar) holandès.
Clica aquí per veure més gràfics de molins holandesos
 

E-mail
Darrera actualització
el 03-07-2001

Cerca a Bellera