Dimecres 11

Sortim de l’institut a les 13h30. El viatge és llarg, però sense cap incident. Arribem a l’hotel cap a les 21h30, a sopar i a dormir (dia dur amb 5h de classe i 10h de viatge).

Dijous 12

Després d’esmorzar i preparar-nos, sortim cap a París cap a les 9h. Avui toca visita completa al Quartier Latin amb un accent especial dedicat a la cultura àrab.
A les 10h, visita de les exposicions permanents de l’Institut du Monde Arabe. A les 11h30, petita pausa al Jardin des Plantes, un moment lliure, a mode de pati, per creuar el parc cadascú a la seva. A les 12h30, visita a la Grande Mosquée. Ens acull un guia excepcional, un professor de teologia que ens fa una explicació brillant de la institució i de les diferències entre cultura àrab i religió musulmana, entre l’autoritat civil i la religiosa i amb un munt de referències a la cultura islàmica occidental “andalusa” i un altre munt de comparacions amb el cristianisme de cara a fer-se entendre bé. Hem tingut molta sort.

A les 14h ja estem dinant a les Arènes de Lutèce, les «restes» romanes. Ens donem una petita tasca. Dues hores d’improvisació pels carrerons del Quartier Latin, el districte 5è, però trobada a la porta principal de la Sorbonne, com a bons estudiants. Un lloc que ens obliga a imaginar des de fora, impossible d’accedir-hi sense carnet.

Seguim el passeig pel barri Llatí, una mica a la babalà, però per anar a caure a una església molt especial, Saint Sulpice, primer tast de part de l’art que ens trobarem l’endemà a Orsay. Seguim la travessa del Barri Llatí a l’inversa, cap als carrers Mouffetard i Monge, i fem un canvi d’ambients. Creuem el districte 13è i anem a un racó amagat, la Butte aux Cailles, un lloc clau pels Communards del 71… Sopem cous-cous a Chez Mamane, per acabar de tancar el dia temàtic. De tornada, passegem en metro aeri, L6, per gaudir de les vistes.

Divendres 13

Avui ha estat un matí intens de cultura i museus. Hem començat el dia a l’Orangerie, un museu dedicat a l’obra de Monet, i després hem seguit amb la temàtica impressionista visitant el Musée d’Orsay. Per acabar d’arrodonir el matí cultural hem estat a la Sainte Chapelle.

Hem fet la pausa de dinar a l’espai de memòria dedicat a l’Holocaust, a l’illa de la Cité, i després una hora i mitja d’improvisació pel barri Le Marais, el quart districte. Del museu d’art contemporani, Beaubourg, només n’hem fet un tast (pujar i baixar, veure’n l’estructura i les vistes que ofereix. Massa art, avui).

Finalment hem canviat de zona i hem anat a descobrir un altre racó amagat, el barri de Belleville, on hem pogut gaudir d’una panoràmica de la ciutat de nit i passejar pels carrers de Couronnes i Bisson, de l’obra que llegim a classe.

De tornada, hem tornat a jugar amb els metros aeris L2 i L5 per observar racons de la ciutat que no tindrem temps de gaudir a peu. Baixant a Bastille, hem fet un passeig pel centre passant per la Place des Vosges i, creuant un altre cop el Marais de nit, hem acabat sopant un plat de pasta i una crêpe.

Dissabte 14

Visita obligada a la «porxada» de Saint Denis, la ciutat adjacent a París on tenim l’hotel. És la genial Basilique de Saint Denis, d’un gòtic molt especial i més proper al nostre. Seguim cap a la travessa de Montmartre i tots els seus tòpics: Pigalle, Moulin Rouge, Place des Abesses, Place du Tertre, Sacré Coeur, els carrers i racons…
Abans de dinar, fem la baixada pels barris durs de Paris, passant travessant els districtes 18è i 10è. La Goûte d’Or, Gare du Nord, Rue Saint Denis, els barris negre, àrab i indi, cercant ambients més propers als que descriuen les dues lectures que estem fent a classe.

I per remarcar els contrastos, metro cap al districte 16è, el barri més burgès del país. Dinar i un parell d’hores lliures per passejar pels Champs Élysées i pujar a l’Arche de Triomphe. Després, passeig creuant el districte 8è, amb la Madeleine, l’Opéra, els Grands Boulevards, les Galeries Lafayette, i a la recerca d’algun lloc on poder sopar abans de tornar cap a l’hotel.