Al llarg del 3r trimestre, a l’assignatura d’història del món contemporani impartida per la Cristina Furió, els alumnes de 1r de batxillerat humanístic-social hem treballat sobre Rússia, la seva evolució històrica contemporània (i la manera en què es va produir la seva descomposició). Tanmateix, com que l’actualitat aprèmia, ho estem aprofitant per continuar treballant  en vers la guerra amb Ucraïna.

 

Per plasmar els coneixements adquirits durant el temps que hem treballat aquest projecte, hem creat una exposició plàstica i virtual,  on expliquem tot el que hem après i reflexionat al respecte a partir  d’una problemàtica de partida: Història i Present de la República Federal Russa: Un Gegant en descomposició o potència emergent?

L’exposició està dividida en tres blocs: el primer bloc se centra en el deure de memòria històrica: L’URSS en la IIGM. La segona part la política i l’evolució de la URSS: Una política anti-imperialista…imperial. Per últim, la darrera part es focalitza en l’actualitat Russa:  Quin rol per la Rússia actual? 

 

Per cada part hi ha una sub-problemàtica  que dona peu a la reflexió. Pel que fa a la primera part, vam estudiar el desenllaç de la IIGM (45-47): Per què, com i amb quin objectiu les potències guanyadores de la II GM van invisibilitzar la visió polièdrica del seu desenllaç?

Respecte a la segona part, ens vam centrar en l’evolució de l’URSS i el seu posicionament durant la Guerra Freda i el procés de bipolarització del món.. En aquesta part, a banda de fer els murals, també vam crear uns podcasts on expliquem diversos temes referents a la problemàtica de referència: Com podem explicar que una superpotència com l’URSS s’enfonsés en un procés de descomposició interna fins a provocar la seva desintegració a partir de la segona meitat del segle XX?

Pel que fa a l’última part del projecte, ens centrem en l’actualitat russa: L’URSS i la Federació Russa davant la geopolítica mundial: De quina manera la política interna i internacional de la Federació Russa, després de 1991, s’ha adaptat als canvis de l’orde internacional?

Podeu trobar l’exposició al hall del segon pis amb els murals explicatius, així com els codis QR per escoltar els podcasts al hall de la segona planta. Esperem que la gaudiu molt!

Les responsables de comunicació

Yasmin Zaaraoui

Ainoa Castellà

 

Entrades recents de Batxillerat