Aquests mesos de gener i febrer a la matèria de Creació literària de primer de batxillerat hem llegit l’obra Paraules, flors i pólvora, de Cinta Arasa i el dijous, 22 de febrer vam rebre la visita de l’autora a la biblioteca Rita Gibernau, la biblioteca del centre.

L’obra està emmarcada al voltant de la vida de la gran autora catalana Mercè Rodoreda i Gurguí. La Mercè protagonista del llibre és un personatge de ficció adolescent que viu en moments històrics tan reals i importants com la dictadura de Primo de Rivera, la creació de la Mancomunitat de Catalunya, moments de censura i a la novel·la hi trobem algunes cites d’obres de l’autora real com Aloma, El carrer de les camèlies, Viatges i flors, Mirall trencat, La plaça del diamant o l’ús d’algun nom i característica d’algun personatge d’un dels seus contes.

Durant la xerrada, Arasa ens va parlar dels motius que la van portar a escriure aquesta història i del seu procés de creació. Tenim molta informació de la Rodoreda nena i adulta, però no tanta sobre la seva vida adolescent, però per això són tan rellevants els moments històrics i tenir-ne documentació.

Ens va explicar com funciona el món editorial i que és difícil poder viure únicament de l’escriptura, sobretot si és en llengua catalana.
La sessió va acabar amb algunes preguntes sobre aspectes treballats a la matèria com el fet de saber si l’escriptora és intuïtiva o racional; si elabora algun material específic com guions, fitxes de personatges, cronologies, etc.

La portada, a partir de la qual havíem fet algunes hipòtesis abans de la lectura, també va ser motiu de pregunta i resulta que els autors no decideixen res sobre aquest aspecte.

Finalment, l’autora va signar l’obra a aquells alumnes que ho van voler.

Amb tot això i després de la lectura els nois i noies faran algunes activitats per tal de participar en el concurs El gust per la lectura.

Entrades recents de l’institut