Classificació tècnica
Principal Amunt Classificació tècnica Petit qüestionari Galeria de molins Adaptació curricular Materials Allò que el vent ... Agraïments

 

Eix vertical

Eix horitzontal

Arrossegament

Panèmona
Rotor de Savonius
 

Empenta ascensional

Rotor de Darrieus
Molins de torre
Molins multipala
Rotors de pales (monopala, bipala i tripala)

Eix vertical o eix horitzontal

El vent és, generalment, un corrent d'aire horitzontal. Per tant, si l'eix de gir del molí és vertical, no caldrà cap dispositiu d'orientació.

En canvi, els molins d'eix horitzontal necessitaran un mecanisme d'orientació per tal d'encarar-los al vent. Aquests dispositius poden ser manuals o automàtics.

Arrossegament o empenta ascensional

L'aire, al circular, provoca una força d'arrossegament en els objectes que troba. Aquesta força és paral·lela al moviment de l'aire i té el mateix sentit.

Hi ha casos, en que a més de la força d'arrossegament, n'apareix una altra de perpendicular a la direcció del moviment, la qual s'anomena empenta ascensional. La força d'empenta ascensional és essencial en moltes màquines. Per exemple, és la força que fa volar els avions.

Les hèlixs i les ales estan dissenyades per tal que la força d'arrossegament sigui mínima i l'empenta ascensional màxima.

Com que el vent és un corrent d'aire generalment horitzontal, no és possible dissenyar molins d'eix horitzontal que funcionin per arrossegament. Per contra, les altres combinacions són possibles tot i que els rotors de Darrieus no s'engeguen sols.

 

E-mail
Darrera actualització
el 03-07-2001

Cerca a Bellera