La setmana del 8 al 17 de novembre es celebra la SETMANA DE LA CIÈNCIA.

Cada any fem activitats diverses per apropar la ciència als alumnes i a la comunitat educativa.

Aquest curs, tenim una exposició al hall sobre els invents que es van dissenyar en la recerca espacial i que van permetre el primer viatge a la lluna. Són invents singulars, pràctics i curiosos, que ara els podem trobar a qualsevol lloc.

A través del CRP Vallès Oriental hem coordinat dues xerrades a l’escola Mestres Montaña. En la primera xerrada, alumnes del Celestí Bellera de 3r d’ESO han parlat als alumnes de 6è de primària sobre sostenibilitat i medi ambient. Podeu veure la presentació que ha servit de guió: PDF Xerrada

Els alumnes han mostrat molta participació, coneixement i pràctica en el tema.

Xerrada impartida per alumnes de 3r ESO Bellera a alumnes de 6è Mestres Montaña. 13/11/19.

La segona xerrada a l’escola Mestres Montaña s’ha fet dues vegades, per alumnes de 5è de primaria. Els alumnes de 2n d’ESO han fet una presentació sobre el calendari astronòmic que han realitzat en el marc del projecte del calendari. Els alumnes de primària van mostrar-se molt interessats en l’Astronomia i van fer moltes preguntes. Al finalitzar la presentació hi va haver un concurs amb premi pel millor equip.

Xerrada impartida per alumnes de 2n ESO Bellera a alumnes de 5è Mestres Montaña. 15/11/19.

Reunió del Comitè Ambiental

El dimecres 13 de novembre ens vam trobar a l’Institut Celestí Bellera tots els participants del Comitè Ambiental per aquest curs, que és l’òrgan que pretén vetllar per minimitzar l’impacte ambiental i per seguir complint els compromisos que vam adquirir al participar de la xarxa d’Escoles Verdes. Volem promoure la participació i la implicació activa de la comunitat educativa en la millora del seu entorn. En aquesta reunió van participar 18 alumnes de tots els nivells d’ESO i Batxillerat, 8 professors/es, PAS, l’Associació de Veïns de Can Bassa, el CRP Vallès Oriental i l’Escola de Natura Corredor. No va poder venir representació de l’Ajuntament de Granollers ni de l’AMPA Bellera.

Es van revisar les propostes recollides del projecte My Eco-school de l’any passat, així com de reunions anteriors, classificades per àmbits (residus, aigua i energia, sostenibilitat, biodiversitat i organització). A partir de les participacions s’han prioritzat algunes accions i s’han creat  comissions per donar forma i seguiment a les accions.

Posant en pràctica la Química, a 1r de Batxillerat

A Química de 1r de Batxillerat han treballat de forma autònoma per a identificar la identitat d’una substància desconeguda a partir dels coneixements adquirits experimentalment en pràctiques anteriors i de la intuïció química resultant dels conceptes apresos a l’aula. Ho han pogut dur a terme seguint un diagrama de flux confeccionat per els mateixos alumnes a partir de les dades recaptades experimentalment en sessions anteriors.

Imatge: Alumnes de 1r de Batxillerat de l’INS Celestí Bellera (curs 2019/20) treballant al laboratori.

Sortida al Sincrotró ALBA

Els alumnes de les optatives de 4rt d’ESO de Biologia i Geologia (BioGeo) i de Física i Química ( FiQ) han fet una visita conjunta al Sincrotró ALBA (Cerdanyola del Vallès). Han anat a veure aquesta eina científica finançada amb fons públics, que permet estudiar l’estructura dels materials a nivell atòmic. Els varen explicar els principis físics en usats que fan que l’accelerador de partícules pugui: 1. Obtenir electrons; 2. Accelerar els electrons, 3. Fer girar els electrons, per tal que emetin llum de sincrotró.  També els van mostrar l’impacte i la transcendència social que tenen els estudis realitzats en les seves instal.lacions fent interaccionar la llum de sincrotró amb diferents materials. Els exemples tractaven temes tant diversos com el càncer de fetge, l’ús de la biomassa i la restauració d’obres d’art.

Imatge: Alumnes de 4t d’ESO de les optatives de BioGeo i FiQ visitant les instal·lacions del Sincrotró ALBA. 15/11/19.

Ens conviden a Ràdio Granollers!

Divendres 15/11/19 vam participar en la tertúla social del programa Granollers Avui de Radio Granollers, on l’alumna Núria Carrera i la professora Marta Font van poder explicar als oients què s’ha fet durant la Setmana de la Ciència a l’institut Celestí Bellera, i especialment, com es van organitzar i com van funcionar les xerrades a l’escola de primària del costat de l’institut, l’escola Mestres Montaña.

Entrades recents de l’Institut